„Magyarországon igen sok vaníliás édesség fogy, mégsem magától értetődő az üzletek polcain a vaníliarúd. Az emberek többsége vélhetően nem is ismeri, hanem helyette a vaníliás cukor, vaníliás fagylalt, vaníliás joghurt és hasonlóan hazug címeken forgalmazott vanillin-műaromát fogyasztja. E szintetikus ízesítőt a papírgyártás egyik melléktermékéből nyerik ki. Sőt, ma már különféle növényi alapanyagokból is elő tudják állítani, baktériumok közreműködésével, melyeket a nagyobb hatékonyság érdekében újabban génkezeltek.”
Magazin
A vanillin
A vanillint, 1876-ban állították elő német vegyészek az eugenol nevű vegyületből, amely ma is a vanillin gyártás alapját képezi. Ez a megtévesztésig hű vanília illatot áraszt, de minthogy jóval erősebb, óvatosan kell bánni vele!
Az igazit akkor sem pótolhatja! Egy apró tanács: az eredeti vanília rudacskák többször használhatóak, ha összegyűjtjük őket az elfogyasztott tésztából, sodóból, mivel kellemes illata sokadszorra sem gyengül!
Nem véletlen, hogy a szintetikus „ vaníliás cukorban” 8 g cukorhoz csupán 0,1 g vanillin kristályt adnak! Töményebben veszélyes lenne és így is elég erős ízt ad, ám azt össze sem lehet hasonlítani a természetes vanília aromájával!
A Vikipédiában ez olvashatjuk róla:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Vanillin |